موضوع فعالیت سازمان
1- اجرای برنامه های مدیریت پسماندها در شهرهای ذیربط براساس قانون مدیریت پسماندها از قبیل برنامه ریزی، ساماندهی، مراقبت و عملیات اجرایی مربوط به کاهش تولید، جمع آوری، ذخیره سازی، جداسازی، حمل و نقل، بازیافت، پردازش و دفع پسماندهای عادی از جمله پسماندهای شهری، ساختمانی و عمرانی.
2- ایجاد بانک اطلاعات و ارتقاء سطح فناوری در بخش های نرم افزاری و سخت افزاری.
3- افزایش توان کارشناسی و مدیریتی سازمان (شهرداری های ذیربط در زمینه مدیریت پسماندها).
4- کاهش تصدیگری و بسترسازی لازم بمنظور مشارکت هر چه بیشتر و جذب سرمایه های بخش خصوصی در زمینه فعالیت سازمان با رعایت مقررات مربوطه.
5- گسترش همکاری های مردمی و افزایش آگاهی های عمومی از طریق آموزش و اطلاع رسانی یا افزایش درآمد سازمان.
6- جلب رضایت شهروندان.
7- حفظ پاکیزگی و نظافت محیط شهری شهرهای ذیربط.
8- بهینه سازی و ارتقاء مدیریت پسماندهای عادی و ویژه موجود در پسماندهای عادی شامل تولید، ذخیره سازی موقت، جمع آوری، حمل و نقل، بازیافت و دفع صحیح پسماندهای جامد.
وظایف سازمان
با شهرداری های ذیربط و موسسات وابسته برای تقبل مسئولیت های مرتبط با فعالیت های سازمان و یا تقبل نظارت بر کار امانی یا پیمانی شهرداری های مذکور سازمان جهت نیل به فعالیت های فوق الذکر با رعایت مقررات موضوعه اقدام به اجرای موضوعات ذیل می نماید:
1- مدیریت، نظارت، طراحی و برنامه ریزی برای امور مربوط به تولید، ذخیره سازی موقت، جمع آوری، حمل ونقل بازیافت، پردازش، دفع پسماندهای عادی (از قبیل پسماندهای خانگی، اداری، تجاری و عمرانی با رویکرد تفکیک از مبداء و تنظیف شهرهای ذیربط).
تبصره: سازمان می تواند طبق تبصره ذیل ماده (7) قانون مدیریت پسماندها با عقد قرارداد اجرای فعالیت های مدیریت صنعتی و ویژه از قبیل پسماندهای بیمارستانی، روغن های سوخته، باطری های مصرف شده، خودروهای فرسوده و غیره انجام دهد.
2- تلاش در جهت بهینه سازی و کمینه سازی تولید پسماندهای عادی و ویژه موجود در پسماندهای عادی از طریق آموزش و اطلاع رسانی و همکاری با بخش های صنعتی، کشاورزی، بازرگانی و خدماتی، اداری و غیره.
3- پیگیری، پشتیبانی و مشارکت فعال در فرآیند تدوین قوانین، ضوابط، دستورالعمل ها، سیاست گذاری ها و استانداردسازی امور مربوط به مدیریت پسماندهای عادی و ویژه موجود در پسماند عادی.
4- مطالعه و پژوهش بمنظور بهینه سازی و روش های عملیاتی انجام مطلوبتر فعالیت های سازمان.
5- تهیه و جمع آوری اطلاعات و آمار مربوط به فرآیند پسماندهای عادی و ویژه موجود در پسماند عادی برای ایجاد بانک اطلاعاتی موضوع بند 2 ماده (6) آئین نامه اجرایی قانون مدیریت پسماند.
6- انعقاد قرارداد در امور مرتبط.
7- شناسایی و تملک اراضی و املاک مورد نیاز مدیریت پسماند طبق قوانین و مقررات مربوطه.
8- احداث واحدها و کارخانجات بازیافت، پردازش، دفع و تبدیل پسماندها مطابق طرح ها و برنامه های مصوب مستقیماً، یا از طریق مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی.
9- بازاریابی محصولات تهیه شده در مراکز زباله و کارخانجات مربوطه.
10- آموزش و ایجاد مراکز آموزشی و تشکیل دوره های اختصاصی برای کارکنان شهرداری ها، سازمان، موسسات دولتی و خصوصی به طرق مختلف اعم از مکاتبه ای، حضوری، تهیه برنامه های تلویزیونی و سینمایی، تشکیل سمینار و غیره مرتبط با پسماند عادی و مدیریت اجرایی آن با رعایت مقررات موضوعه.
11- بررسی و اقدام جهت ایجاد دوره تحصیلات عالی در دانشگاه ها برای تربیت تکنسین و کاردان و مهندس در ارتباط با مدیریت پسماندها با رعایت مقررات مربوطه.
تبصره- چنانچه اجرای هر یک از بندهای فوق الذکر نیاز به اخذ مجوز از مراجع قانونی ذیربط داشته باشد سازمان موظف به اخذ مجوزهای مربوطه می باشد.
12- بسترسازی و پشتیبانی لازم برای جلب سرمایه و مشارکت بخش خصوصی و کاهش تصدی گری سازمان در فعالیت های خدماتی، تجاری، صنعتی، بازرگانی، پژوهشی، تولیدی و فنی مهندسی مرتبط.
13- عقد قرارداد با مشاوران و پیمانکاران و نظارت و کنترل بر فعالیت آنها در چارچوب وظایف سازمان.
14- ارائه خدمات مشاورهای و کارشناسی.
15- ایجاد همکاری و ارتباط مستمر با کارگروه های استانی بمنظور انتقال مشکلات، ظرفیت ها، دانش و تجربیات، مطالعات و سایر اطلاعات مورد نیاز کار گروه های مذکور.
16- ارسال طرح ها و پروژه های مدیریت پسماند برای تصویب کار گروهی استان.
17- پیگیری امور جرائم و تخلفات مدیریت پسماندها و ضابطین قوه قضائیه مطابق شیوه نامه های مربوطه.
18- پیگیری و اخذ تعرفه های بهای خدمات مدیریت پسماند مطابق شیوه نامه دستورالعمل های مربوطه.
19- تهیه طرح های جامع و تفضیلی مدیریت پسماند مطابق با ماده 4 آئین نامه اجرایی مدیریت پسماند و برنامه راهبردی ارائه شده از سوی وزارت کشور.
20- تهیه برنامه راهبردی مدیریت پسماندهای عادی و کشاورزی.
21- شناسایی، تعیین و تملک محل دفع پسماندهای عادی براساس مفاد ماده 12 قانون و مواد 7 و 23 آئین نامه اجرایی مدیریت پسماندها.
22- کلیه فعالیت های سازمان بایستی در چارچوب قانون مدیریت پسماندها مصوب سال 1383 و آئین نامه ها و دستورالعمل های مربوطه و قانون شهرداری و سایر مقررات قانونی موضوعه صورت گیرد.